Prošle godine smo u februaru obeležile prvi rođendan Multipraktike jednim “žestokim” foto editorijalom. Sa brusilicama, cirkularima i bušilicama u rukama i ludačkim sjajem u očima, spremale smo se za godinu velikog proboja Multipraktike. Radile na smo scenografiji i kostimu za mjuzikl na otvorenom, spremale smo se za festival na kojem je trebalo da dekorišemo gotovo ceo grad, dogovorile smo rad na desetinama venčanja i korporativnih događaja koji su planirani tokom 2020. godine.

Naravno, ništa od toga se nije desilo. Sva okupljanja su otkazana, a stanovništvu je rečeno da ostane u svojim kućama. Isprva nam se činilo da to ludilo neće dugo trajati, pa smo odlučile da pauzu u radu iskoristimo da konačno i Multipraktika dobije svoj dom. Našle smo lepu kućicu sa dvorištem u kojem je okupljena umetnička mini komuna. Vajari, slikari i dizajneri su napuštene prostorije propale fabrike pretvorili u svoje ateljee. Idealno okruženje za Multipraktiku da svije svoje gnezdo. Dva meseca smo čistile, strugale, gletovale, krečile, dovodile majstore da poprave instalacije, unosile police i slagale sve naše dekorativne elemente i Multipraktika se konačno skućila.

Kada su mere malo oslabile, uspele smo da dekorišemo nekoliko manjih venčanja u prirodi i da kreiramo scenografiju za jedan zanimljiv hip hop spot o kojem ćemo pisati uskoro ovde na sajtu. Onda su mere ponovo pooštrene i vratile smo se u “ilegalu”.

Kako je godina odmicala, bilo nam je sve jasnije da se situacija neće vratiti “na staro” i da će očigledno morati da prođe još mnogo vremena kako bismo mogle nesmetano da se bavimo onim za šta smo se školovale i usavršavale, onim što volimo da radimo i za šta smo “zagrizle”. Internetom se širio “screenshot” na kojem se devojka raspituje ko bi mogao da je posavetuje u vezi pokretanja sopstvenog posla dekoracije rođendana i venčanja, a neko joj ispod duhovito odgovara kako su “svi koji su mogli da je posavetuju umrli od gladi krajem 2020”.

Ipak, preživele smo. Jer mi smo Multipraktika. Ime nam određuje sudbinu i ne da nam da propadnemo. Kada na jednoj strani “zaškripi”, Multipraktika zna da pivotira. Forme izražavanja mogu da nam ograniče, ali suština ostaje neokrnjena.

I zato smo odlučile da lansiramo sopstvenu liniju proizvoda. Nešto što smo i ranije želele da uradimo, ali nismo uspele da nađemo vremena za to. Naša strast, poruke koje šaljemo i energija ostaju iste, samo se medij promenio. Narednih dana ćemo u prodavnici na sajtu i na društvenim mrežama objaviti seriju originalnih čestitki, postera, majica, posuda za nakit i bedževa koje možete pokloniti dragim osobama za neki od praznika koji slede ili za rođendan ili bez razloga, da ih podsetite koliko ih volite. Ili još bolje, da ih poklonite same sebi, da endorfin ponovo prostruji, da se vrati kreativna iskra.

A do tada sa vama delimo ovaj “kućni” rođendanski foto sešn. Da ostane zabeleženo kako smo svi provodili ovu ludu godinu za nama. Da se ovim fotografijama vratimo za nekoliko godina kada budemo radile iz sve snage i da romantizujemo ovaj “kućni” period.

Multipraktika nosi kućne haljine “Soft”.

Fotografisala Dunja Dopsaj.