Da li su vam potrebni dekorateri za venčanje?

Prethodnih dana su srpski tabloidi izveštavali o venčanju Stevana i Une Piale koje smo radile u petak uz bombastične naslove koji navode kako “ovakva svadba još nije viđena u Srbiji”. Ok, posmatrano sa tehničke strane, to zaista jeste tako – skoro sve elemente dekoracije smo isprojektovale i izradile specijalno za ovo venčanje. Ponovo smo imale sreću da nas angažuju mladenci koji nam veuruju i daju nam odrešene ruke za stvaranje. To što se bave javnim poslom i što su među svatovima imali brojne “selebritise”, donelo nam je i 5 minuta tabloidne slave. Vorhol na srpski način.

Kažemo da smo “imale sreće” jer Multipraktiku ne kontaktiraju samo klijenti prepuni poverenja sa kojima se lako dogovaramo. I mi delimo iste muke sa većinom srpskih “kreativaca” i jako često dobijamo ovakva pitanja:

  • “Nama nisu potrebni dekorateri, već samo neko ko će na licu mesta da sprovede ono što smo mi već osmislili. Koliko bi koštalo samo da izađete na teren i naslažete elemente onako kako vam objasnimo?”
  • “Možete li da realizujete celo venčanje za budžet koji ne pokriva ni polovinu cveća potrebnog za dekoraciju?”
  • “Videli smo vašu ponudu, pa smo hteli da razgovaramo o korekciji cene. Pošto ova ponuda podrazumeva 40 cvetnih aranžmana po stolovima, da li bi bilo duplo jeftinije ako postavite aranžmane na svaki drugi sto?”
  • “Zakazali smo venčanje u poznatoj sali sa mermernim podovima, grčim stubovima i zlatnim detaljima, ali smo hteli da ga dekorišete tako da izgleda kao ovo rustično američko venčanje u brvnari, sa slika koje vam šaljemo”
  • “Mnogo mi se sviđa to što radite, ali moj budući muž neće ni da čuje za dekoraciju. Možemo li da zakažemo sastanak sledeće nedelje, pa da ga vi nagovorite da ipak pristane?”

Zato ćemo danas pokušati da vam dočaramo šta sve rade dekorateri i da, kroz priču o “nikada ranije viđenoj svadbi u Srbiji”, probamo da dođamo do odgovora na pitanje iz naslova – da li su vam potrebni dekorateri?

Za početak, šta dekorateri zapravo rade?

1. Vizual

U kreiranju ponude dekoracije venčanja, dekorater mora da vodi računa da ispoštuje želje i stil mladenaca, da se vizuelna rešenja uklapaju u ambijent u kojem se venčanje dešava i da sve tom naravno, uklopi u okvir dogovorenog budžeta.

Ovo “nikada viđeno venčanje u Srbiji”, bilo je organizovano u Dorćol Platzu. Mladenci su želeli da im svadba bude u formi lepo dekorisane nekonvencionalne žurke. Dali su nam samo nekoliko osnovnih smernica i pustili nas da se razmaštavamo.

Dorćol Platz je jako specifičan prostor. Polu-ušminkana bivša mašinska hala. Grubi zidovi od prekrečenih golih blokova, blago zarđali elementi nameštaja, ogromne staklene površine i zabavni detalji koje su kreirali umetnici čiji su ateljei na istom imanju. Taj šareni “raspali šarm” nas je podsetio na latino-američku estetiku i ta asocijacija bila okidač za dekoraciju.

Pomislile smo – ako mladenci žele žurku u ovakvom ambijentu, HAJDE DA IM NAPRAVIMO FIJESTU.

I tako, umesto da pokušamo da sakrijemo sve nesavršenosti Dorćol Platza, mi smo odlučile da im se prilagodimo i namerno ih istaknemo. Masivne izlupane drvene stolove smo ostavile polu-otkrivenim. Na njih smo postavile aranžmane od suvog šarenog cveća i ofarbanih palminih listova u zemljanim vazama jarkih boja i staklene svećnjake sa plavim i crvenim svećama. Ispred svakog gosta je stajala crvena platnena salveta vezana u čvor – viva la revolucion! Oko stolova su bile providne “tifani” stolice, da podsećaju da je ovo ipak venčanje, a sa plafona je visio stotinak metara dug niz sijalica “edisonki”.

Na binu u bašti Dorćol Platza smo prostrle veliki šareni ćilim, a iza bine smo postavile ručno napravljenu “zavesu” od papirnih traka koje su lepršale na vetru. Panele od grube metalne mreže smo dekorisale raznobojnim listovima monstere i palmi i pretvorile ih u “oltar” za venčanje.

Sve je bilo spremno kada su se mladenci dovezli u šerpa-plavoj vintidž “bubi”. Stevan Piale u odelu i belim adidas patikama držao je za ruku Unu koja je na sebi imala ručno vezenu venčanicu koju je Multipraktika napravila za nju. Kada su prošli kroz kapiju ukrašenu raznobojnim vunenim kićankama na ulazu u Dorćol Platz – fijesta je mogla da počne!

Zanimljivo je da napomenemo kako smo i prošle godine dekorisale jedno venčanje u Dorćol Platzu. Tada su mladenci želeli da pokrijemo sve nesavršenosti prostora i “upeglamo” vizual koliko god je to moguće. Koristile smo stotine metara platna da sakrijemo susedne objekte, postavljale paravane, ređale saksije sa bambusima uz njih i iznad cele bašte postavile “zvezdano nebo” od nekoliko hiljada sitnih sijalica. Ovo “upeglano” venčanje spominjemo jer ne postoji uvek jedno ispravno vizuelno rešenje u određenom prostoru. Kao što je svaki par drugačiji, tako i kreiranju svake dekoracije za venčanje prilazimo iz drugačije perspektive.

A vi, ukoliko se odlučite da angažujete dekoratere, trebalo bi da imate apsolutno poverenje u njih. Ako ga nemate, promenite dekoratere, jer nećete moći da se opustite i uživate u sopstvenom venčanju ako budete morali da ih kontrolišete.

Osim poverenja, važno je i da imate poštovanje prema svojim dekoraterima. Ovo nije igra seckanja i farbanja, ovo nije hobi. Ovo je ozbiljan i težak posao. Nas tri smo završile fakultete za scenografiju i enterijer. Iza nas su desetine velikih mjuzikala i pozorišnih predstava, tv emisija, reklama, filmova, studijskih foto setova, velikih događaja, projekata enterijera u zemlji i inostranstvu… Mi znamo kako da dodamo onaj, običnom oku nevidljiv začin, koji potpuno menja utisak. Mi znamo kako se pravi vizuelni “x faktor” i u svaki projekat na kojem radimo investiramo jako puno vremena i energije. Imajte to na umu svaki put kada poželite dekoraterima da kažete da im je nešto “samo pet minuta posla” ili od njih zatražite da, na sugestiju mladoženjine majke, u aranžmane dodaju i crvene gerbere.

2. Budžet za venčanje

Za razliku od korporativnih klijenata koji znaju troškove produkcije velikih događaja, sa mladencima se ponekada dešava da budu nerealni u svojim željama, pa čak i da se naljute zbog cene kada im stigne ponuda.

A šta sve zapravo utiče na cenu dekoracije venčanja? Pokušaćemo da uprostimo stvar kroz analizu jednog cvetnog aranžmana. Prvo,naravno, treba da kupimo cveće. Cveće koje kupujemo je uvozno, iz Holandije. Samo to cveće može da preživi noć pred venčanje i ostane sveže tokom celog dana venčanja. Na cvetnu pijacu odlazimo u 4 ujutru kada dolaze kamioni sa cvećem, a kupljeno cveće prevezimo u prostoriju sa odgovarajućom temperaturom i mikroklimom. Angažujemo floralistu koji kreira cvetne aranžmane. Kupujemo, iznajmljujemo ili pravimo stalke za te aranžmane. Iznajmljujemo kombi koji stalke i cveće prevozi na lokaciju. Plaćamo momke za utovar i istovar. Neko na licu mesta mora da postavi taj aranžman na sto. Nakon venčanja, oko 3 sata ujutru, neko skuplja aranžmane i stalke i ponovo zovemo kombi. Još jedan utovar i istovar. Sutradan neko mora da opere stalke, zavije ih u foliju i složi na police našeg fundusa za koji plaćamo kiriju.

Situacija je slična i sa svim ostalim dekorativnim elementima: svećnjacima, ukrasima, stolnjacima specijalno krojenim za određeno venčanje, dizajniranim jelovnicima, rasporedima sedenja…Iako mladenci uglavnom vide samo nas tri, u pripremi njihovog venčanja najčešće učestvuju i floralisti, grafički dizajneri, štampari, bravari, stolari, krojači, grnčari, vozači, pomoćni radnici…i svi oni imaju svoje honorare.

Vremenom smo razvile veštinu da, nakon što saslušamo mladence, možemo relativno brzo da napravimo okvirnu procenu troškova za dekoraciju venčanja, pa ako se mladenci slože – tada se posvećujemo detaljnoj razradi i određujemo tačan budžet.

Važno je da dekorater bude otvoren u razgovoru o troškovima sa mladencima i da im realnu procenu. Ne sme da bude nerealnih obećanja jer ona na kraju uvek rezultiraju polovičnim rešenjima i nezadovoljstvom na obe strane. Sa druge strane, i mladenci moraju da imaju u vidu da dogovoreni budžet podrazumeva unapred definisane stavke i da svaka naknadno ubačena promena sa sobom najverovatnije povlači i skok cene.

Unapred definisani budžet pruža mnogo veću sigurnost mladencima nego dekoraterima. Često se posao dogovori mesecima unapred, a troškovi produkcije mogu da variraju. Jednom nam se desilo da dogovorimo cenu za veliko venčanje sa puno cvetnih i zelenih aranžmana uzimajući u obzir trenutne cene cveća na tržištu. Ispostavilo se da se venčanje dešava u trenutku kada svet slavi “Mother’s Day” i da su cene na tržištu cveća tada duplirane. To venčanje smo završile u ozbiljnom minusu, a da mladenci to nisu znali. Pridržavale smo se unapred dogovorene cene.

Nadamo se da ova priča o budžetu za dekoraciju venčanja nikoga noje obeshrabrila i naterala da pomisli kako je dekoracija venčanja nepriuštiva. Postoje prostori kojima je dovoljna minimalna dekoracija, postoje prostiji aranžmani sa jeftinijim cvećem, postoje manje zahtevna dekoraterska rešenja, a da sve to pritom ne mora da “izgleda jeftino”. Mnogo puta do sada smo pravile sjajna venčanja uz relativno male budžete.

Čak ni ovo “nikada vidjeno” venčanje nije bilo jedno od najskupljih koje smo radile. Bilo je specifično zbog toga što je zahtevalo dosta “kraftovanja”, pa nam je i za procenu cene bilo potrebno malo više vremena nego obično. Nakon razgovora sa svim saradnicima i dobavljačima, ispostavilo se da venčanje neće biti skuplje u odnosu na prosečnu cenu venčanja koje smo do sada radile.

3. Izrada i postavljanje dekoracije venčanja

Kada se posao definitivno dogovori, dekorateri treba da pređu na “silent mode”. Da što manje opterećuju mladence i omoguće im pripremu za venčanje sa što manje stresa.

Koliko god zahtevna i ekstravagantna dekoracija bila, dekorateri ne smeju da zaborave da nisu oni glavne zvezde, već mladenci. Treba da rade, spreme sve što su obećali, a mladence da kontaktiraju samo ako je to neophodno.

Zbog toga smo odmah uspostavile direktan kontakt sa menadžmentom Dorćol Platza i firmom zaduženom za ketering kako bismo svi zajedno sinhronizovali aktivnosti na dan venčanja. A do tog dana smo imale jako puno posla u pripremi. Nedeljama smo na različitim lokacijama kupovale raznobojno poljsko cveće. Dok su se buketi sušili u Miličinom zemunskom dvorištu, projektovale smo zemljane vaze u kojima ćemo praviti aranžmane. Pronašle smo grnčarsku radionicu koja je za nas uradila nekoliko probnih komada dok nismo došli do konačnih rešenja. U farbari smo birale nijanse plave, žute i roze koje se idealno slažu uz dekoraciju. Isto tako smo birale i sprejeve kojima ćemo farbati listove monstere i palmi. Svaka boja je morala da bude u službi fijeste.

Ni raspored sedenja gostiju ovog puta nije mogao da bude uobičajen – zlatan ili rustičan. Na providan pleksiglas smo aplicirale laserski sečena slova, što je bio ozbiljan test za našu preciznost, ali smo uspele da, pod svetlom lampe u noći pred venčanje, idealno zalepimo svaku tačkicu i svaku rupicu na slovima.

Unapred pripremljeni elementi su kombijem dopremljeni u Dorćol Platz u osam ujutru na dan venčanja. Nas tri smo, uz pomoć floralistkinje, pravile aranžmane dok su naši pomagači ređali stolove i stolice, peglali stolnjake, slagali salvete i postavljali dekoraciju na stolove. Kada smo završile dekorisanje unutrašnjosti, prešle smo u dvorište da sredimo binu i napravimo oltar, dok su pomagači odnosli sav višak nameštaja i dekorativnih elemenata u magacin Dorćol Platza.

Oko 16h dekorisanje je bilo gotovo, pa smo se brzo presvukle, našminkale i sredile kose. Od dekoraterki smo se transformisale u gošće venčanja. A onda, kad je žurka bila gotova, ponovo smo postale dekoraterke. Gosti su otišli, a mi smo ostale da skupljamo, umotavamo i slažemo dekoraciju. Pošto je Dorćol Platz za sutradan imao zakazano dešavanje, bilo je potrebno da rano ujutru sve iznesemo iz prostora. Kombi je stigao u sedam, spakovale smo dekoraciju i tek kada smo je složile u fundus, za nas je “venčanje kakvo Srbija nije videla” končano bilo gotovo.


Zaključak

I nakon svega ovoga, hajde da probamo da odgovorimo na postavljeno pitanje – “Da li su vam potrebni dekorateri?

  • Ako pravite malu žurku za par desetina ljudi u dvorištu, verovatno će biti dovoljno da kupite i postavite ukrase, zastavice i balone, tako da vam dekorater nije neophodan.
  • Ako pravite veliko venčanje, ali to vidite kao obavezu koju želite da odradite sa što manje novca, stresa i angažovanja, možda je najbolje da pronađete neki šarmantan prostor koji će vam ponuditi kompletan paket organizacije venčanja koji uključuje i osnovnu dekoraciju i tako prođete bez posebnog angažovanja dekoratera.
  • U svakom drugom slučaju, dekorateri su vam neophodni. Bez njih, venčanje će izgledati “kao da nešto fali”. Ukoliko pokušate sami da se bavite dekoracijom, velika je verovatnoća da ćete “izgoreti” i zažaliti zbog toga. Možete i da angažujete sestre i drugarice da dekorišu za vas, ali vas još jednom podsećamo da dekorisanje nije igranje, imrovizacija i smišljanje koncepta u hodu.

A kako da izaberete dekoratera? Isto kao što birate zubara, frizera ili automehaničara. Birajte onoga ko vam uliva poverenje i ima dovoljno iskustva da reši problem. Kod zubara, frizera i automehaničara možete i da se vratite sutradan ukoliko niste zadovoljni i zamolite ih da nešto dorade ili poprave, kod venčanja nećete imati prilike za popravni.

Naravno, odluka o (ne)angažovanju dekoratera je na kraju samo vaša, a mi se nadamo da smo vam ovim tekstom odgovorile na neka otvorena pitanja i olakšale vam da tu odluku donesete.

Fotografije: Creative Couple & Marijana Lacalandra Video: Creative Couple