Prethodnih godina smo naučile da je novembar po pravilu slab mesec za dekoratere. Zato smo planirale da tokom novembra napišemo priče koje su čekale da budu objavljene na sajtu, da polako svodimo račune i donosimo zaključke o našoj prvoj sezoni pod imenom Multipraktika. Onda je novembar došao i podsetio nas da pravila ne postoje. Baš onako kako je i Lenny Kravitz otpevao: “It ain’t over til it’s over” – ispostavilo se da će nam to biti najluđi mesec ove godine, a kako stoje stvari, multipraktični rolerkoster neće usporiti ni u decembru. Zato više nema čekanja “mirnih perioda” i od sada ćemo redovno da objavljujemo priče, makar ih pisale na sedištu kombija dok žurimo na montažu.

Prvi novembarski dogadjaj bio je u hotelu “Hilton”. Verica, koja u Študgartu vodi svoj uspešan atelje sa ekskluzivnim haljinama, došla je u Beograd da proslavi četrdeseti rođendan. Povela je sa sobom dvadeset drugarica iz Nemačke da nekoliko dana uživaju u beogradskim restoranima, klubovima, spa centrima, frizerskim i kozmetičkim salonima. Zamislila je da krešendo te višednevne proslave bude gala večera u “Sky Lounge”-u hotela Hilton i zbog toga joj je bila potrebna Multipraktika. Na sastanku nam je rekla da su nas preporučili ljudi kojima veruje i da želi da joj dekoracija bude glamurozna.

Zakazale smo sastanak sa menadžmentom “Hiltona” kako bismo izbegle sve potencijalne neprijatnosti koje se obično dešavaju u saradnji sa prostorima u kojima važe stroga korporativna pravila. Kada smo sa njima uskladile plan logistike, mogle smo da kreiramo i plan dekoracije. Znale smo da “stvaranje glamura” ne može samo po sebi da bude zadatak. Glamur će se sam na kraju pojaviti kada svoje kreativne ideje budemo izvedele na glamurozan način. Zato nam je sav fokus bio na eleganciji. Kako bismo izbegle opasnost da dekoracija bude jednolična, odlučile smo da se poigramo sa kontrastima. Da napravimo dekoraciju “u ogledalu”, sledeći staru kinesku “Jin i jang” filozofiju koja kaže da krajnje suprotnosti nikada nisu u sukobu već služe da zajedno stvaraju dinamiku. Hajde da ova gala večera bude dinamična.

Podelile smo sto na svetliji i tamniji deo. Koristile smo crne i “nude” sveće. U bele hotelske tanjire smo postavile naše – crne. Na crnoj strani stola smo stavile naš ekskluzivni zlatni escajg, a preko puta crni. I svaki sledeći detalj bio je u službi dualizma. Cvetne aranžmane od zlatnih palmi, orhideja i ruža smo postavile na visoke zlatne stalke, pa smo ih napunili tršavim pampasima da budu fanki. Ipak je ovo rođendansko slavlje, nismo smele da “prepeglamo” žurku.

Pošto nema glamura bez škljocanja bliceva pri dolasku zvanica, odlučile smo da napravimo “zlatni zid” sa natpisom “Good girls gone glamorous” koji će Vericu i njene gošće dočekati na ulazu u salu. Kada kažemo “da napravimo”, to znači baš to – “da napravimo”. Dok su nam u bravarskoj radionici varili konstrukciju po meri, mi smo od zlatnog papira isecale hiljade krugova, koje smo za mašinom prošivale koncem satima dok se nisu pretvorili u zlatnu zavesu. Konstrukcija je stigla tik pred montažu, pa smo pomalo bile u strahu da li će sve dobro da se uklopi, ali se ispostavilo da nismo pogrešile.

Stigla je Verica sa ekipom, u očima im se videlo da smo im “pogodile žicu”. Zastale su isped zlatnog zida, blicevi su počeli da sevaju, a one su pune samopouzdanja uživale u poziranju.

I bi glamur!

Photography: Dunja Dopsaj & Karoline Kirchhof